W dniu 30 czerwca 2020r. absolwentki kierunku gastronomicznego Publicznej Branżowej Szkoły I stopnia przystąpiły do egzaminów czeladniczych w Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Stalowej Woli.

W części teoretycznej egzamin polegał na prawidłowym rozwiązaniu testu składającego się z 7 działów m.in. bezpieczeństwa pracy, przedsiębiorczości, zarządzania, prawa pracy, ochrony środowiska, rachunkowości, no i oczywiście: zagadnień typowo zawodowych związanych z technologią gastronomiczną.Przedsięwzięciem pomocnym, poprzedzającym tę część egzaminu, były przeprowadzone wcześniej egzaminy próbne.

W kolejnej części egzaminu absolwentki zaprezentowały wykonane samodzielnie wyroby gastronomiczne oraz odpowiadały na pytania członków Komisji dotyczące sposobu ich przygotowania, prezentacji oraz walorów żywieniowych.Na tym etapie egzaminu niezbędna była wiedza  z zakresu towaroznawstwa oraz wyposażenia zakładów gastronomicznych.

Wszystkie uczennice, które do egzaminu przystąpiły zaliczyły go pozytywnie, uzyskując tym samym tytuł czeladnika w zawodzie.

Gratulujemy i życzymy sukcesów zawodowych!