Uczniowie II klasy Publicznej Branżowej Szkoły I stopnia – uczestnicy 9-15 Hufca Pracy w Tarnobrzegu – zakończyli realizacje programu edukacyjno-profilaktycznego „Z pasją po zdrowie”. Ogólnoświatowa pandemia wymusza podjęcie wszelkich działań uświadamiających młodzieży zagrożenia z nią związane.Zmiana trybu życia, ograniczenia kontaktów międzyludzkich, izolacja domowa wszystko to ma wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie fizyczne i psychiczne.Sprzyja też niezdrowym przyzwyczajeniom i nawykom żywieniowym (nieregularne posiłki, brak śniadań, za mało warzyw i owoców, nadmiar niezdrowych przekąsek, itp.). Duża część młodzieży zmaga się z nadwagą, a zaburzenia odżywiania występujące szczególnie w okresie dojrzewania przekładają się w znacznej mierze na kondycję zdrowotną dorosłego już człowieka.
Celem programu było kształtowanie u młodych ludzi ogólnie uznanych postaw prozdrowotnych.W związku z trwającą pandemią, w pierwszej kolejności uczniowie przypomnieli sobie podstawowe zasady ochrony siebie i bliskich przed koronawirusem oraz poznali sposoby wspomagania swojej odporności w jesienno-zimowym okresie nasilonych infekcji grypowych i wirusowych.Kolejne tematy zajęć poruszały sprawy związane z zasadami zdrowego odżywiania się, jego wpływem na zdrowie, samopoczucie i urodę.Uczniowie mieli okazję dowiedzieć się co powinna zawierać ich codzienna dieta, czego powinni unikać, co ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z jadłospisu, jak zmienić złe wyniki i przyzwyczajenia żywieniowe, aby ustrzec się wielu chorób.
W związku z panującą pandemią zajęcia odbywały się w formie zdalnej, za pośrednictwem szkolnej platformy internetowej oraz komunikatorów internetowych.Pomimo utrudnień młodzież chętnie uczestniczyła w zajęciach i pozostaje mieć nadzieję, że będzie chciała w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę.Końcowym akcentem programu był konkurs plastyczny.Na zdjęciu jego laureatka – Izabela Wiącek.